Grens

2019

De zomervoorstelling Grens ging over de vraag wie “wij” zijn. Waar houdt wij op en begint de ander? Zijn wij lijnentrekkers of ontdekkingsreizigers? Bouwen we muren of bruggen? En waarom?

In de zomer van 2018 vinden Greg en Floor een slapende man onder hun tuintafel. Ze geven de man een kop koffie en een boterham en nodigen hem uit in hun huis. Hij is professor, operazanger, dakloos en sinds twee dagen op zoek naar zijn zoon. Greg en Floor besluiten de man te helpen en bieden hem onderdak. Maar naarmate de tijd verstrijkt en de man zich steeds meer thuis begint te voelen, vragen Greg en Floor zich af hoe lang hij eigenlijk nog blijft…

Deze muzikale locatievoorstelling speelde op de Limes: de oude Romeinse grens die ooit de beschaving tegen de barbaren beschermde. Een grens die inmiddels onzichtbaar onder de huizen van de vinex door kronkelt. Hij verbindt de bewoners van Leidsche Rijn met het verleden, maar ook met elkaar. Precies op die lijn nam het publiek plaats. Om te kijken, te eten en te spreken, soms met elkaar en soms tegen elkaar.

Inclusief diner
Na afloop van de voorstelling dineerden alle toeschouwers tezamen in het decor, aan een vijftig meter lange tafel. We serveerden een bijzonder eigentijds drie gangen diner, geïnspireerd op de oude Romeinse keuken.

TENToonstelling over Romeins Leiden
In Park Matilo stond de onderzoekstent van de archeologen van ‘Romeinse vicus aan de Rijn’ bovenop de Romeinse resten van het Leidse castellum Matilo. Met de archeologische vondsten uit de vicus van Matilo op tafel en een TENToonstelling over Romeins Leiden maakte de Romeinse vicusgroep deel uit van het voorprogramma van de toneelvoorstelling Grens van het Nieuw Utrechts Toneel en PS|theater.

Mensen op de Limes
Naar aanleiding van de voorstelling maakte kunstenares Iris Honderdos een installatie voor Museum Hoge Woerd. Ze bezocht verschillende mensen die letterlijk óp de Limes wonen, sprak met hen over wat hen hier gebracht heeft en verzamelde verhalen over voorwerpen die een belangrijke rol spelen in hun leven. Als eigentijdse archeoloog heeft Iris de voorwerpen en hun verhalen opgegraven en stelde deze ten toon in een speciaal ontworpen tafel.

Sprekers over de Limes
Elke avond – tijdens het diner – nodigden we een spreker uit die alles weet over de oude Romeinse grensweg de Limes. De plek waar we met elkaar dineren, kwam door hun verhalen meer en meer tot leven!

Concept & tekst: Greg Nottrot & Floor Leene
Spel: Greg Nottrot, Floor Leene, Wil van der Meer, Tijs Huys, Pascal van Hulst
Regie: Daniël van Klaveren
Productie: Karlijn Hemmer
Campagnebeeld: Bas Duijs
Chef-kok: Jeroen Hoogenraad