In Vrede

2019

BERG&BOS in samenwerking met: Theater na de Dam

Gebaseerd op de waargebeurde verhalen van Josua Ossendrijver, Ruben Koster en Nabil Nabo.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je je realiseert dat alles stopt. Dat bij het sterven van elke persoon, cruciale informatie verloren gaat. Hoe ver mag je gaan? Hoever mag je gaan om elke druppel informatie uit iemand te persen? Wat is heiliger ‘de waarheid’ of de mens die daar omheen zit? Als een schil.

Wat gebeurt er als je er op latere leeftijd achter komt dat je een andere identiteit hebt dan je altijd dacht? Dat je ouders je ouders niet zijn. En je de geschiedenis van je familie niet kent. Wat gebeurt er als jouw perspectief op goed en fout niet overeenkomt met het perspectief van anderen? Wat doet oorlog met mensen? En hoe kan het dat, ondanks dat we nu in vrede leven, veel mensen geen echte vrede lijken te hebben met het bestaan, met de geschiedenis en dat wat zij met zich mee dragen?

In Vrede is een voorstelling over de verwoestende én verbindende kracht van verhalen; verwoestend wanneer verhalen verdraaid of vanuit één overheersend perspectief worden verteld, en verbindend als grote verhalen worden doorverteld en alle vertellers aan het woord kunnen komen.
Voor deze productie werkt het gezelschap samen schrijver/vertaler Nabil Nabo. Hij is gevlucht uit Syrië en via stichting On File in contact gekomen met BERG&BOS. Nabil staat model voor het Syrische personage in het stuk. Zijn ervaringen over hoe het is om na een vlucht aansluiting proberen te vinden in een nieuwe samenleving, vormen de basis voor één van de verhaallijnen uit het stuk. Een verhaallijn dat de recente oorlogen en de nieuwe Nederlanders die wij de afgelopen jaren hebben verwelkomt representeert.

Hoe leven we in vrede?
 
tekst: Rik van den Bos i.s.m. Nabil Nabo
regie: Eva Line de Boer
spel: Yara Alink, Maurits van den Berg, Wendell Jaspers, Paul R. Kooij, Annet Malherbe, Armand Rosbak
muziek: Jan en Keez Groenteman
vertaling: Nabil Nabo
vormgeving en kostuums: Marieke van Veen, Malou Palmboom (assistent)
lichtontwerp: Dirk Houthoff
techniek: Sjef van de Ven
productie: ’n More – Lise van den Hout
zakelijke leiding: Karin van den Berg
publiciteit: Lisette Brouwer
grafische vormgeving: Rein van der Ven
organisatie: Theaterzaken Via Rudolphi
speciale dank aan: Josua Ossendrijver, Jaap Koster, Timo Baerwaldt, Yuri Schreuders, Schram Studio’s, On File, Impactmakers en
Maarten van der Cammen.