Poëten & Bandieten – Deel 2

2013-2014

“Een virtuoze synthese van theatrale gekkigheid en Russische Weltschmerz.”- de Volkskrant, “Poëten & Bandieten is een virtuoze verbinding tussen gekte en melancholie die verder reikt dan leven en werk van Ryzhy. Het gaat over de paradox in elk van ons.”- Trouw, “Die veellagigheid en de fragmentarische opzet van Poëten en bandieten levert een hoop pakkende theaterpoëzie op.”- Theaterkrant, “een grillige dadaïstische hommage”- NRC Handelsblad

Poëten & Bandieten is een oeuvrestuk op basis van het korte leven en weinige werk van de Russische dichter Boris Ryzhy (1974-2001). Hij groeide op in Sverdlovsk (Jekaterinaburg), een troosteloos harde stad geregeerd door de maffia. Ryzhy’s wereld is de straat: een mannenwereld met drank en sigaretten, geweld en politie, gevangenissen en fabrieken. Ryzhy, bokskampioen van de Staalschrootwijk, voelt zich dichter en bandiet en wil ‘zingen als een dronken hoer’. Hij is een kind van de jaren tachtig en een soldaat van de perestrojka: een bij uitstek verloren generatie. In 2000, een jaar voor zijn zelfmoord, bezoekt Ryzhy Poetry International Rotterdam. Hij geeft zich hier over aan overmatig alcoholgebruik, wordt bestolen, trekt van kroeg naar kroeg met een onbekende dame en mist ondertussen zijn vrouw en zoontje.
Over Ryzhy en diens Rotterdams Dagboek maakt De Warme Winkel energiek theater dat esthetisch en ranzig tegelijk is. Een strak georkestreerd tumult waarin werkelijk alle theatrale middelen worden ingezet.

Concept en spel: Jeroen De Man, Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen, Ward Weemhoff
Eindregie: Marien Jongewaard
Artistiek adviseur: René Pollesch
Advies: Nataliya Golofastova
Geluidsontwerp: Touki Delphine / Bo Koek
Uitvoering muziek: Russisch Ensemble Otrada
Lichtontwerp: Prem Scholte Albers
Techniek: HP Hulscher, Miguel Rodriguez
Productie: Carry Hendriks, Thomas Royé
Fotografie: Sofie Knijff
Met dank aan: Productiehuis Rotterdam, Nieuw Hembrug, Gemeente Zaanstad