Lessen in Liegen. (6+)

2008

LAATSTE KEER KINDERCABARET

Cabaret door Pieter Tiddens is niet leuk. Kinderen kunnen er niet om lachen. En volwassenen al helemaal niet. Onbegrijpelijk dat hij er in 2005 de Gouden Krekel voor kreeg. Pieter Tiddens is een slijmbal die alleen maar zegt wat kinderen graag willen horen. Omdat hij zogenaamd dol is op kinderen. Alsof kinderen het niet al moeilijk genoeg hebben in dit land. Gelukkig is het de laatste keer dat hij met zo’n gestoorde show komt. Je schaamt je kapot dat er zo’n idioot op het podium staat. Met z’n stomme dansjes, afschuwelijke popsongs en verschrikkelijke saaie grappen waar je nooit eens om kunt lachen. Onbegrijpelijk dat hij daar overal volle zalen mee trekt.

Kom niet! Het is bijna voorbij. Gelukkig.

In De laatste Keer Kindercabaret ‘lessen in liegen’ houdt Pieter zich bezig met het liegen dat de grote theater en pomuziek bedrijven doen in wat zij voor kinderen maken. Hij heeft bedacht dat er maar eén manier is om daar iets van te zeggen en dat is zelf het goeie voorbeeld geven. Hij geeft met zijn technici op het podium een concert. Op zoek naar echt en eerlijk komt hij langs grappig, raar en mooi. Het antwoord op de vraag ‘wat is cabaret?’ is: van alles en nog wat, maar het gaat over deze tijd en over hoe ouders en kinderen zich voelen.

In de serie Kindercabaret zocht Eigen Werk de grenzen van het cabaret op. Lessen in liegen werd aangekondigd als ‘de laatste Kindercabaret voorstelling door Pieter Tiddens’. Het liegen uit de ondertitel sloeg op het liegen van de commerciele kindermarkt. Het doen alsof. Nepinteresse. En dat terwijl kinderen daar zo gevoelig voor zijn. Onecht was eigenlijk het thema.

De technici, Dennis Mulder (geluid) en Jakob Nissen (Licht en decor) deden mee op het podium en zo ontstond het concert van de Als je de Beste Band.

Van en door: Pieter Tiddens
Regie: Marja Kok & Lenette van Dongen
Geluid & orkest: Dennis Mulder
Licht & decor: Jakob Nissen
Dramaturgie: Annemarie van Wenzel